Wat betekent ‘Somatisch’?

door | nov 2, 2023 | De betekenis van, Uitgelegd | 0 Reacties

Wat betekent 'Somatisch'?

Somatisch is een term die verwijst naar alles wat te maken heeft met het lichaam en fysieke processen. Het woord komt van het Griekse woord ‘soma’, wat ‘lichaam’ betekent. Het wordt vaak gebruikt in medische en therapeutische contexten om te verwijzen naar de zorg en behandeling van fysieke klachten en aandoeningen.

Somatische zorg

Somatische zorg omvat alle vormen van medische zorg die gericht zijn op het behandelen van fysieke problemen. Dit kan variëren van het verlenen van eerste hulp bij verwondingen tot het behandelen van chronische ziekten. Het doel van somatische zorg is om het lichaam te genezen en de fysieke gezondheid van een persoon te bevorderen.

Wat zijn somatische verschijnselen?

Somatische verschijnselen zijn fysieke symptomen die optreden als reactie op een onderliggende aandoening of psychologische stress. Deze verschijnselen kunnen variëren van pijn en vermoeidheid tot ademhalingsproblemen en spijsverteringsstoornissen. Het is belangrijk om somatische verschijnselen serieus te nemen en ze niet te negeren, omdat ze een indicatie kunnen zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Somatische therapie

Somatische therapie is een vorm van therapie die gericht is op het behandelen van fysieke klachten en het bevorderen van het welzijn van het lichaam.

Het kan verschillende benaderingen omvatten, zoals;

  • fysiotherapie,
  • osteopathie,
  • chiropractie
  • en massagetherapie.

Somatische therapie richt zich op het herstellen van de balans in het lichaam en het verminderen van pijn en ongemak.

Wat valt er niet onder somatisch?

Niet alles wat met het lichaam te maken heeft, kan als somatisch worden beschouwd. Somatisch verwijst specifiek naar fysieke processen en zorg. Psychologische en emotionele aspecten vallen niet onder somatisch, maar vallen eerder onder de geestelijke gezondheidszorg. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen somatische en psychologische zorg om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Oorzaken waarvoor somatische therapie nodig is

Er zijn verschillende oorzaken waarvoor somatische therapie nodig kan zijn. Dit kan variëren van sportblessures en musculoskeletale aandoeningen tot chronische pijn en neurologische aandoeningen. Somatische therapie kan ook nuttig zijn bij het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische aandoeningen die fysieke symptomen veroorzaken. Het doel van somatische therapie is om de fysieke gezondheid te verbeteren en de kwaliteit van leven te bevorderen.

Somatisch verwijst naar alles wat betrekking heeft op het lichaam en de fysieke processen die zich daarin afspelen. Somatische zorg en therapie zijn gericht op het aanpakken van lichamelijke klachten en het bevorderen van het algemene welzijn van het lichaam. Het is van groot belang om serieus aandacht te schenken aan somatische symptomen en passende behandelingen te zoeken. Somatische therapie kan van waarde zijn bij een verscheidenheid aan oorzaken, variërend van sportblessures tot psychische aandoeningen met fysieke manifestaties. Het onderscheid tussen somatische en psychologische aspecten is cruciaal om de juiste zorg te bieden.

Lees verder: